Wilhelm Sándor: Tanulmányok az Érmellékről.

Az Érmellék természeti viszonyai, kialakulása, alakulása a különböző geológiai időszakokban, majd bemutatja az ember nem éppen dicséretes szerepét, amellyel teljesen átalakította e csodálatos természeti világot. Ezután bemutatja, hogy milyen is volt a régi Érmellék, egy csodálatos élővilággal. Melyek voltak a lakosok alapfoglalkozásai. Épített örökségünk: híres borospincék, pincesorok, a temetőkben lévő csónak alakú fejfák, Árpád-kori templomok, kastélyok, kúriák, a négylyukú kőhíd.

A hagyományos halászat: a halászat szerepe, halászóhelyek, halászati törvény, vízi közlekedés – hajótípusok, halászati módok, eszközök, szerszámok. Ismerteti a különböző eszközöket, azok részeit, méreteit és használatát. A szakkifejezések tömegével találkozunk, de mindent világosan megmagyaráz, rajzokkal illusztrálva.

Népi vadászat és vadfogás. Pontosan leírja, hogy mit fogtak, hogyan és mivel: madarakat, ragadozó emlősöket, mezei és házkörüli rágcsálókat. Egy rendkívül gazdag népi tapasztalatot és a vadászeszközöknek gazdag eszköztárát mutatja be, pontos magyarázatokkal és részletes rajzokkal.

Székelyhídi kovácsok. Egy kovácsműhely összes szerszámai, azok használata, pontos rajzokkal illusztrálva. A patkó készítése, a szekér vasalása. Mint a haltudomány doktora, az Ér folyó medencéjének halfaunáját is bemutatja. A kötet az öreg halászok emlékezetével zárul.