Kordics Imre: Nagyvárad jelentősebb utcanevei 1940–1944 között.

A 19. század második fele a hivatalos utcanévadás kora volt, amikor a már meglévő hagyományos és praktikus elnevezések mellett, a nemzeti érzés került előtérbe. A román hatalom két esetben szüntette meg a magyar utcaneveket, a trianoni diktátumot követően és a második világháború után.

Röviden áttekinti a város történelmét, fejlődését, bemutatva a folyamatosan kialakuló utcákat, tereket, ismertetve azok legrégibb neveit, s hogyan változtak az évek folyamán. Az utcák nevei ábécé sorrendben következnek, mindegyik mellett a mai elnevezése olvasható. Következik az utca elhelyezése a városban, milyen utcákat vagy tereket köt össze, előtörténete, hogyan nevezték azelőtt, a személy életrajza, munkássága, kötődése Nagyváradhoz. A jelentősebb személyiségekhez rövid történetek kapcsolódnak, esetleg családtörténetek, jelentős események, esetleg hatásuk az egész magyar társadalomra. A lakók és az utca kapcsolata.

A kötetet számtalan fénykép gazdagítja. Szinte majdnem minden személyiség fényképe benne van, amely már önmagában nagy érték. Képeken keresztül mutatja be az egyes tereket, épületeket, azok fejlődésében, átalakulásában. Képösszeállításokat láthatunk az épületek díszítményeiről.